Dacă ai în plan să te căsătorești și dorești să transformi evenimentul într-o amintire de neuitat pentru toți cei prezenți, atunci fii original și abordează o tematică interesantă. Tematica nunții trebuie să reflecte personalitatea mirilor sau să vorbească despre hobby-urile acestora. Astfel, odată ce ați stabilit acest aspect este important să știți că invitațiile, decorațiunile, locația, rochia de mireasă și chiar muzica trebuie să rezoneze cu tematica nunții.


1. Tematica nunții - Top 4 factori cheie care influențează alegerea conceptului


Alegerea ideilor potrivite pentru tematica nunții este mult mai simplă decât ai crede. De exemplu, te poți gândi la locul în care v-ați cunoscut, contextul în care a avut loc prima întâlnire sau puteți adopta o tematică în stil vintage, tradiționalist, modern etc. 


De asemenea, dacă vă place să călătoriți sau ați făcut cunoștință într-una dintre vacanțele voastre, atunci puteți opta pentru o tematică de nuntă travel pe plajă ori în stil italian, grecesc sau cu inspirație franțuzească. Indiferent cu ce stil te identifici, există câțiva factori general valabili de care este indicat să se țină cont înainte în organizarea evenimentului. 


 • Locația 

Locația joacă un rol crucial în punerea în practică a tematicii alese. Dacă visezi la o nuntă în stil eco, atunci trebuie să te asiguri că găsești un local amplasat în mijlocul naturii, de preferat în apropierea unui lac pentru un album cu fotografii într-un ambient de basm. Dacă te-ar tenta o tematică medievală, atunci trebuie să cauți din timp un conac sau un castel cu sală de evenimente.  


 • Paleta de culori 

Dacă nu v-ați decis asupra unei tematici pentru nuntă, atunci stabiliți ce culori vă plac și care se armonizează cu aranjamentele, tortul și ținutele voastre. Odată ce ați pus la punct paleta de culori pe care v-ar plăcea să o regăsiți în elementele evenimentului, puteți să identificați mai ușor o tematică potrivită. 


 • Anotimpul 

O nuntă pe plajă în plină iarnă pare o idee îndrăzneață, dar nu și cea mai inspirată. Alegerea tematicii de nuntă trebuie să fie influențată și de sezonul în care va avea loc marele eveniment. De exemplu, dacă îți dorești o nuntă de vară, atunci poți rezerva un local lângă un lac sau poți organiza o petrecere pe plajă cu meniu grecesc. În schimb, în sezonul rece este de preferat să optezi pentru o locație închisă și cu încălzire. 


 • Bugetul 

Când v-ați decis să vă uniți destinele, luați în calcul și bugetul pe care doriți să-l alocați în organizarea petrecerii de nuntă. Tot în funcție de acest aspect stabilești conceptul evenimentului. Nu aveți nevoie de un buget enorm pentru o nuntă reușită. Dacă posibilitățile financiare nu sunt foarte extinse, atunci puteți să optați pentru o tematică eco. 


2. Tematici de nuntă - 8 idei inedite pentru un album de fotografii ieșit din tipare


Există numeroase surse de inspirație pentru tematici de nunți ieșite din tipare. Fie puneți în practică ceea ce au făcut alții înaintea voastră, fie vă opriți la un concept care vă tentează și apoi îl personalizați după bunul vostru plac. Totuși, iată câteva idei de tematică pentru nuntă care merită luate în considerare:


 • Nuntă cu tematică eco 

Aceasta se numără printre cele mai populare idei pentru cei care doresc o tematică de nuntă fără sacrificii financiare. Nunțile eco sunt ideale pentru perioada mai-august. Atunci poți crea decoruri inspirate din natură, în care să combini numeroase nuanțe de verde, maro, gri, alb cu accente de galben sau albastru deschis. 


Nunta eco presupune realizarea de invitații din hârtie kraft, ornamente cu lumânări albe, cu crengi naturale, un decor care implică țesături din in, pânză de iută sau chiar materiale vaporoase care să completeze artistic aranjamentele florale. Pentru un ambient complet, locația evenimentului ar putea fi un conac, un restaurant cu grădină de vară sau lângă o plajă mai puțin populată. 


 • Nuntă inspirată din filmul vostru preferat

Această idee pentru tematica nunții poate avea la bază fie un film pe care îl adorați amândoi, fie cel pe care l-ați vizionat la prima voastră întâlnire. Poate fi de asemenea vorba despre o operă cinematografică romantică ce duce cu gândul la povestea voastră de dragoste. Dacă v-ați decis să puneți în practică acest concept de nuntă, atunci adăugați în decor elemente inspirate precum covorul roșu, decoruri care să imite scene din filme, tăblițe cu nume de actori pe care să le plasați pe mesele invitaților etc. 


 • Nunta medievală 

Temele de nunți medievale imprimă evenimentului un aer aparte, magic, ce îi vor inspira și pe viitorii însurăței prezenți acolo. Dacă v-ați decis asupra acestui concept de nuntă, atunci treceți pe listă următoarele elemente cruciale pentru un ambient desăvârșit și anume: costum cu armură pentru mire, rochie de mireasă albă cu garnituri albastre, meniu compus din cidru, bere, vin și preparate pe bază de berbec sau curcan. 


Din meniu nu trebuie să lipsească nici brânzeturile, pâinea de casă, iar pentru candy bar trebuie să ai în vedere tartele cu fructe sau creme. Costumațiile pot fi închiriate de la organizatorii festivalurilor medievale, iar meniurile pot fi realizate de personalul castelelor sau conacelor care au săli de evenimente. 


 • Nuntă în stil marin 

Organizarea evenimentului pe plajă dă frâu liber unei serii numeroase de teme pentru nunți. Fie că v-ați cunoscut în vacanță la mare, fie preferați nunțile de vară, nu ezitați să profitați din plin de cadrul marin pentru o nuntă ca în reviste. Pentru accentuarea conceptului, mireasa poate purta o rochie lejeră, din material vaporos, sandale comode, iar ținuta să fie completată de un buchet personalizat cu ramuri de salcie, elemente din stuf, scoici și frunze de palmier. 

Ca locație puteți opta pentru un restaurant cu meniu specific pe o plajă mai puțin accesibilă turiștilor, astfel încât să vă puteți bucura de liniște, apă limpede și o plajă numai a voastră pentru albumul de fotografii. 


 • Nuntă inspirată din călătorii 

Dacă sunteți pasionați de escapade în lume sau v-a rămas întipărită o anumită destinație unde ați petrecut momente de neuitat, atunci aceasta poate fi punctul de plecare pentru tematica nunții voastre. Personalizează mesele invitaților cu numele locurilor vizitate, decorează candy bar-ul cu mici elemente care duc cu gândul la călătorii. Poate fi vorba despre prăjituri care imită globurile pământești, dulciuri în formă de hărți, pașapoarte, busole sau geamantane. Adăugați un strop de creativitate și în privința invitațiilor care să redea aspectul unui bilet de călătorie, carte poștală sau hartă. 


 • Nuntă cu tematică exotică 

Acum este prilejul perfect prin care să vă dovediți adorația pentru anotimpul de vară. Temele pentru nunțile exotice sunt evidențiate de nuanțe de galben, turcoaz, roz, portocaliu sau mov pe care să le integrați în aranjamente florale, baloane din latex pentru nuntă, panglici și chiar deserturi. Decorațiunile florale ar trebui realizate din orhidee, iar piesele vedetă ale candy bar-ului ar putea fi cupcakes cu glazură colorată, acadele în nuanțe vibrante, cocktailuri din fructe și fursecuri cu design-uri inedite. 


 • Nuntă în stil italian sau grecesc

Pentru o tematică de nuntă inspirată din cultura italiană, vă puteți îndrepta spre un decor în care să se regăsească nuanțe de verde, albastru și galben. Meniul trebuie să ofere în mod evident preparate tradiționale, de la tiramisu, paste, clasica pizza și până la vinuri de calitate. 


Dacă ați vizitat Grecia și v-ați îndrăgostit de experiențele oferite de acest loc mirific, atunci puteți să organizați o nuntă cu tematică inspirată din cultura greacă. Această idee poate fi pusă în practică și de mirii care au în plan organizarea nunții pe plajă. Decorul trebuie să cuprindă culori de inspirație mediteraneană, începând de la verde măsliniu, turcoaz, alb și până la suporturi și accesorii pentru candy bar cu accente de auriu. Meniul tradițional are la bază preparate precum tzatziki, gyros, souvlaki, moussaka, spanakopita, dolmathakia, kataifi, lemonopita și băuturile tipice grecești: Ouzo, Metaxa și Tsipuro.   


 • Nuntă cu tematică de poveste 

Orice cuplu își dorește o nuntă ca în povești, ceva ieșit din tiparele clasice. Acest vis poate fi împlinit și pentru restul invitaților la eveniment. Dorești ca nunta ta să fie o experiență originală, care să se remarce în șirul nunților la care ai participat până acum? Transformă cea mai frumoasă zi din viața ta într-un basm, în sensul propriu al cuvântului. Alege împreună cu partenerul o poveste din copilărie sau una care să fie pe placul amândurora și transformați-o în realitate. 


De exemplu, tematica de nuntă inspirată din basmele clasice poate fi pusă în scenă prin prezența unei rochii de mireasă tip prințesă, prin decoruri compuse din aranjamente florale opulente și prin realizarea invitațiilor de nuntă unice. Atât invitațiile, cât și elementele decorative trebuie să cuprindă nuanțe de crem, alb, ivoire, ecru, auriu sau argintiu și roz pal. Ținând cont de aceste aspecte, poți crea și integra un candy bar superb cu diverse prăjituri și dulciuri care se încadrează în povestea aleasă pentru tematică. Pentru un cadru cu adevărat de basm, alegeți ca evenimentul să se desfășoare în sala unui conac în inima naturii.  


3. Nuntă cu tematică - Stiluri elegante care să inspire și viitoarele cupluri

 

Dacă nu aveți nici o preferință specifică în ceea ce privește tematica de nuntă, atunci tu și partenerul puteți aborda stilurile clasice. Dacă preferați eleganța prin simplitate, atunci stilul modern este ceea ce aveți nevoie să vedeți la nunta voastră. În schimb, dacă vă atrage eleganța clasică, atunci o tematică de nuntă în stil vintage se va dovedi o idee excepțională. 


 • Nuntă în stil modern 

Mirii care preferă un ambient simplu și de efect se pot îndrepta către stilul modern. Acesta este descris de elemente decorative minimaliste, precum baloanele în folie pentru nuntă în forme geometrice și culori simple. Clasica rochie de mireasă albă poate fi înlocuită cu un model crem, bej, culoarea șampaniei, ivory sau chiar culoarea cojii de ou. Tradiționalele invitații pe hârtie pot lua forma modelelor online pe care să le personalizați într-o manieră cât mai atipică.


 • Nuntă în stil vintage


Nunțile cu tematică vintage sunt preferatele firilor romantice. Candelabrele, sfeșnicele, lămpile, fețele de masă albe cu texturi decorative, lumânările colorate aranjate pe mese și coliviile așezate pe mese, vazele din sticlă cu flori sunt piesele vedetă care reflectă stilul vintage. Mireasa poate purta coliere din perle și o rochie de mireasă vintage, cu trenă și broderii delicate. Buchetul miresei și aranjamentele florale care rezonează cu stilul vintage sunt compuse din floarea soarelui, lavandă sau bujori.  


 • Nuntă în stil rustic 

Nunțile cu tematică rustică sunt apreciate de persoanele care preferă simplitatea, firile tradiționaliste sau pentru cei care vor să evite cheltuielile exagerate. Pensiunile tip han, conacele, restaurantele amenajate lângă lacuri sau cramele sunt locații ideale pentru nunți rustice ca la carte.


Optează pentru nuanțe pământii și adaugă accente de portocaliu, verde sau galben. Creează o atmosferă boemă cu ajutorul ghirlandelor luminoase. Personalizează decorul cu ajutorul buchetelor din flori de câmp sau de sezon, suporturilor din lemn și realizează invitații de nuntă scrise de mână pe carton kraft. 


 • Nunți în stil boho 

Tema de nuntă boho se bucură de popularitate în rândul mirilor care doresc o atmosferă lejeră și nonconformistă. Stilul boho poate fi evidențiat prin prezența scaunelor din lemn sau bambus, prin aranjamentele florale uscate așezate în vaze mari, decorate cu franjuri. Pentru personalizarea spațiului este recomandat să adaugi pene și mărgele. 

De câțiva ani, nunțile tradiționale întâmpină numeroase modificări de ,,scenariu’’ din partea mirilor care doresc să adauge o notă inedită grandiosului eveniment. Astfel, costumele mirilor, aranjamentele florale, candy bar-ul, meniurile și chiar invitațiile urmează propriul scenariu. Pentru o noapte, mirii au prilejul să experimenteze o nuntă în ce stil doresc deoarece momentele respective trebuie să fie unele dintre cele mai frumoase şi memorabile din viața lor de cuplu.


Sursa foto: unsplash.com